خرمشهر شهری با ظرفیت تبدیل به شهر موزه است

به گزارش وبلاگ بروز، ایسنا/ براساس آخرین خبرهای منتشر شده، خرمشهر شهری با ظرفیت تبدیل به شهر موزه است.

خرمشهر شهری با ظرفیت تبدیل به شهر موزه است بیشتر بخوانیدخرمشهر | یادگاری با عظمت از هشت سال دفاع مقدس

جنگ همواره رنگش سیاه آغشته به دود و خون بوده است و تصویرش همواره تاریک و با صدای ضجه مردان، زنان و بچه ها بی گناه. در جنگ ها تنها مکان ها و کالبد شهرها و کشورها تخریب نشده اند، بلکه آن مکان ها با مردمان و قهرمانانش ویران شده اند. مثل خرمشهر با دنیا آرا و صدها هزار شهید قهرمان.

خرمشهر اگرچه پس از گذشت سالها از آن جنگ ویرانگر در سال 59، هنوز نتوانسته چندان سر و سامان بگیرد و همچنان آثار جنگ بر چهره خسته این شهر باقی مانده است اما این شهر که با از خودگذشتگی و ایثارگری ها توانست پس از 578 روز دفاع، از دشمن بعثی پس گرفته گردد، آن قدر آثار و حماسه های عظیم را در دل خود جای داده است که ظرفیت تبدیل به یک شهر موزه را دارد.

ثبت ملی مکانهای درگیر جنگ و حماسه آفرینی ها در خرمشهر

سجاد گوهرپاک، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خرمشهر پیرامون اینکه خرمشهر شهری با ظرفیت تبدیل به شهر موزه است، اظهار کرد: در 10 ماه گذشته پیروز شدیم 14 پرونده از آثار مربوط به مکان های درگیر جنگ و حماسه آفرینی ها در خرمشهر را برای ثبت در آثار ملی به وزاتخانه میراث فرهنگی ارسال کنیم. در حالی این اتفاق مهم رقم خورد که در 15 سال گذشته 11 اثر از خرمشهر ثبت ملی شده بود. خرمشهر ظرفیت بسیار زیادی دارد و می توانیم اتفاقات و حماسه آفرینی هایی که در این شهر رخ داده است را شناسایی و ثبت کنیم. بطور مثال یکی از پرونده های ثبتی ما میدان مقاومت خرمشهر بود. خیلی ها نمی دانند که چرا به این میدان، نام مقاومت داده شد که باید بگویم این میدان اولین مکانی بود که وقتی رژیم بعث وارد خرمشهر می گردد در همین مکان با مردم به صورت رو در رو وارد جنگ می گردد و مردم خرمشهر با بیل، چوب و هر شی در اختیار، به صورت تن به تن با رژیم بعث وارد جنگ می شوند. این واقعا یک حماسه است که رخ داد و این میدان باید ثبت ملی می شد.

وی با اشاره به بعضی دیگر از مکان های درگیر جنگ که احتیاج به ثبت آن بود، گفت: اولین خاکریز دفاع مقدس نیز از جمله این آثار گرانقدر است، در حالیکه شاید خیلی ها روایت این خاکریز را نمی دانند، ولی ما به دنبال ثبت این اتفاقات و روایت ها برای مردم هستیم. با روندی که در حال پیش است، به نظرم سال آینده و سالهای بعد از آن نیز بتوانیم آثار و حماسه های بسیاری از خرمشهر را به ثبت ملی برسانیم.

ثبت 2 اثر به جا مانده از جنگ

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خرمشهر همچنین با اشاره به ثبت مدرسه دریابد رسایی در آثار ملی به عنوان محلی که دشمن بعثی در آن دوران این مکان را با توپ مورد حمله قرار می دهد و بسیاری از دانش آموزان، شهید یا مجروح می شوند، اضافه کرد: روایت این مدرسه به این صورت است که پس از اینکه جای رزمندگان در این مدرسه گرا داده می گردد و مدرسه مورد حمله دشمن قرار می گیرد، در آن شب شهید دنیا آرا با فانوس جنازه شهدا را جمع آوری و شناسایی می نماید. شهید دنیا آرا فردای آن روز به مدرسه ولیعصر خرمشهر می رود و فراخوان می زند و همه را جمع می نماید و به رزمندگان می گوید این مسیری که ما می رویم، آخر آن شهادت است و ممکن است به این زودی ها به ما یاری نرسد و من دینم را از شما برداشتم. این مدرسه نیز همچنان وجود دارد و به نظرم چنین مکان هایی باید ثبت ملی شوند. البته ما پرونده این مدرسه را نیز برای ثبت در آثار ملی به وزارتخانه ارسال نموده ایم.

یک روایت از پادگان دژ

وی ادامه داد: یکی دیگر از مکان هایی که پرونده آن برای ثبت ملی به وزاتخانه ارسال شده است، پادگان دژ است. از هشت ماه پیش که مطالعات پادگان را انجام دادیم، هر چقدر پیش می رفتیم حماسه های بیشتری از این پادگان برای ما معین تر می شد. به عنوان مثال این پادگان که درگیر جنگ شده بود، در یک روز سه فرمانده و در یک هفته پنج فرمانده اش عوض می گردد، آن هم به دلیل به شهادت رسیدن این فرماندهان. در نهایت نیز کار به جایی می رسد که یکی از نیروهای بهداری پادگان، به عنوان فرمانده انتخاب می گردد. خود من وقتی روایت های پادگان دژ را می خواندم، واقعا تحت تاثیر قرار گرفتم.

ثبت آثار جنگ در خرمشهر برای افتخار آیندگان به اسطوره های ایرانی

پاک گوهر اعلام کرد: در دورانی که اروپایی ها برای خودشان اسطوره های خیالی درست می نمایند و بعد نیز شخصیت هایی چون بتمن روی لباس های بچه های ما نقش می بندد، ما در کشورمان اسطوره های بسیاری داشته ایم و یکی از اهدافی که برای ثبت آثار و حماسه آفرینی های خرمشهر دنبال می کنیم، این است تا این حماسه ها در دهه های آینده برای فرزندان مان، یک اسطوره و حماسه بی بدیل باشند و مطمئنا فرزندان ما افتخار خواهند کرد که چنین اسطوره ها و قهرمان هایی را داشته ایم.

کرونا فرصتی برای مطالعه و ثبت آثار ملی جنگ

وی با بیان اینکه در یک سال اخیر آمار خوبی از حماسه آفرینی های شهر خرمشهر را برای ثبت در آثار ملی داشتیم، گفت: دوران کرونا فرصتی برای ثبت ملی آثار خرمشهر بود و کرونا فرصتی را برای ما فراهم کرد تا بیشتر به مطالعه و ثبت آثار ملی جنگ بپردازیم. ما در دوران کرونا بیکار ننشستیم و برنامه ریزی کردیم و خیلی ها از جمله فارغ التحصیلان رشته بازسازی در زمینه شناسایی این آثار در خرمشهر به ما یاری داشتند. با همین ثبت ملی هایی که صورت می گیرد، می توانیم خرمشهر را به عنوان یک شهر موزه معرفی کنیم، هرچند که همین الان نیز به همین صورت است.

خرمشهر؛ یک شهر موزه

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خرمشهر تاکید نمود: خرمشهر آنقدر عظیم و دارای روایات عظیم است که همین الان نیز با یک شهر موزه روبرو هستیم، زیرا در جای جای این شهر یک حادثه و روایات رقم خورده است و به نظر من متولیان گردشگری به ویژه سازمان منطقه آزاد اروند نسبت به تدوین ظرفیت های مورد احتیاج و معرفی این اماکن اقدامات ارزنده تری انجام دهند. 25 محوطه و یادمان دفاع مقدس که در خرمشهر داریم، یک آمار بسیار خوب است و خود این یک محور گردشگری خاص است.

منبع: همگردی

به "خرمشهر شهری با ظرفیت تبدیل به شهر موزه است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خرمشهر شهری با ظرفیت تبدیل به شهر موزه است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید