چطور به سوال چرا به این شغل علاقه مندید جواب دهیم؟

به گزارش وبلاگ بروز، مشاور عزیز، حدود دو ماه است که دنبال کار هستم و تا امروز با چند شرکت مصاحبه نموده ام. در اغلب مصاحبه ها، یکسری سوالات مشابه پرسیده می گردد. یکی از سوالاتی که می پرسند این است: چرا به این جایگاه شغلی علاقه مندید؟ اولین بار که این سوال را شنیدم، دستپاچه شدم و بعد از کمی مکث، گفتم: چون محیط کار اینجا را دوست دارم. در مصاحبه های بعدی، وقتی دوباره این سوال را شنیدم، فهمیدم که این یکی از سوالات مهم است و باید بیشتر به جوابش فکر کنم. به نظر شما چگونه باید به آن جواب دهم؟

چطور به سوال چرا به این شغل علاقه مندید جواب دهیم؟

پاسخ: دوست عزیز، در هر مصاحبه ای که حاضر شوی، یکی از اولین سوالاتی که می پرسند همین است. چرا به این جایگاه شغلی علاقه مندید؟ برای بسیاری از مسوولان مصاحبه، این راهی است برای آنکه کارجو را به آرامی وارد فرآیند مصاحبه نمایند تا احساس راحتی کند. اما این دلیل نمی گردد که آن را سرسری بگیری یا آماده نباشی. گاهی کارجو ها جوابی می دهند که مسوول مصاحبه را نگران می نماید، مثلا فکر می نمایند آنقدر ها هم به جایگاه شغلی علاقه مند نیستی یا ماهیت شغل را اصلا درک ننموده ای. پس با اینکه این سوال، ظاهرا ساده به نظر می رسد، اما اگر از قبل به جوابش فکر نکنی، ممکن است برایت دردسرساز گردد. راهش این است:

1. جوابت باید منعکس نماینده درک دقیق تو از شغل باشد

من وقتی از کارجو ها این سوال را می پرسم، دنبال یک جواب مجذوب کننده یا عجیب و غریب نیستم. کارجو ها معمولا در جواب، دلیل های ارتباط گرفتن با شغل را توضیح می دهند و جواب ها کمابیش یکسان هستند. اما گاهی یک نفر، جوابی می دهد که با خودم می گویم: اوه! آیا شغل را کاملا درک نموده؟ معمولا زمانی این اتفاق می افتد که فرد در پاسخ گفته باشد: از اینکه قرار است وظیفه X را انجام دهم، خیلی هیجان دارم، در حالی که آن وظیفه، تنها جزو کوچکی از شغل مربوطه است یا اصلا جزو وظایفش نیست. تفسیر توضیح وظایف شغلی، همواره آسان نیست، اما باید آن را کاملا خوانده باشی (نزدیک به روز مصاحبه) تا هنگام اشاره به آن، گاف ندهی.

2. باید واقعا و صادقانه به انجام آن کار، علاقه مند باشی

وقتی مسوول مصاحبه این سوال را می پرسد، باید هنگام پاسخگویی، علاقه مند به نظر برسی. شاید فکر کنی اینکه بدیهی است، اما برخی از کارجو ها مخصوصا برای مشاغل رده پایین، جواب هایی می دهند که انگار تنها مجذوب کنندهیت آن شغل، حقوقش است. البته گاهی واقعا تنها دلیل همین است. اگر احتیاج به عایدی داشته باشی و گزینه های دیگری داشته باشی، شاید اصلا این شغل را انتخاب نکنی. اما برای موفقیت در مصاحبه، باید از این دیدگاه فراتر روی و ببینی مسوول مصاحبه در پی چه چیزی است: او می خواهد کسی را استخدام کند که به این شغل علاقه داشته باشد، چون یک فرد علاقه مند، دل به کار خواهد داد، کمتر غیبت خواهد نمود و مشارکت بیشتری خواهد داشت. اغلب مصاحبه نماینده ها دوست ندارند کسی را استخدام نمایند که مجبور باشند برای تشویق و انگیزه دهی به او، کلی زحمت بکشند به خصوص اگر گزینه های بهتری در صف استخدام باشند که واقعا به آن شغل، اشتیاق دارند. لازم نیست وانمود کنی که وارد کردن داده ها در سیستم، شغل رویا های توست (مگر اینکه واقعا باشد)، اما باید به مقدار کافی برای انجام آن، مشتاق به نظر برسی تا مبادا مسوول مصاحبه، نگران گردد که یک ماه بعد از استخدام، خودت در محل کار باشی و ذهنت جای دیگر.

3. باید نه فقط به شرکت، بلکه به شغل نیز علاقه مند باشی

اگر چیزی که بیشتر از همه تو را جذب نموده، شرکت است، یک جواب متفاوت پیدا کن. مسوول مصاحبه می خواهد بداند که چرا مشخصا به آن جایگاه علاقه مندی، چون بعد از استخدام، بخش اعظمی از روز تو صرف انجام کار های روزمره آن شغل خواهد شد، نه فعالیت های گسترده شرکت. این به خصوص زمانی مهم است که در حال مصاحبه با یک شرکت معتبر یا با پرستیژ هستی.

یک هشدار مهم: اگر در حال مصاحبه با یک موسسه غیرانتفاعی ماموریت محور هستی، حتما به آن ماموریت اشاره کن. لازم نیست کل جوابت، مربوط به آن باشد، اما این سازمان ها دوست دارند کسی را استخدام نمایند که به اهدافشان متعهد است.

4. جوابت را با مسیر حرفه ای ات ارتباط بده

جوابی خوب است که نه تن ها جنبه های مجذوب کننده شغل را توضیح دهد بلکه اشاره کند که چطور این شغل همسو با مسیر حرفه ای ات است. این به خصوص زمانی مهم است که شغل مربوطه با مشاغلی که سابقا داشته ای متفاوت باشد یا مربوط به یک حوزه کاری تازه باشد. لازم نیست و نباید توضیح طولانی بدهی، فقط یکی دو جمله بگو تا مسوول مصاحبه با بستر و شرایط آشنا گردد. مثلا من وارد کار های کتابخانه ای شدم، چون عاشق سازماندهی اطلاعات و ارتباط دادن مردم با منابع مورداحتیاجشان هستم و حالا هم کلی هیجان دارم که همین کار را در فضای شرکتی انجام دهم.

5. طوری جواب نده که انگار این شغل را سکویی برای انجام یک کار دیگر می بینی

گاهی دلیل اصلی مجذوب کنندهیت یک شغل این است که تو را برای مرحله بعدی، آماده می نماید. اما هنگام صحبت با مسوول مصاحبه، نباید طوری به نظر برسی که انگار این، مهم ترین مجذوب کنندهیتش است. البته ممکن است انگیزه اصلی ات همین باشد، اما یک مسوول مصاحبه خوب، دوست دارد بداند که برای انجام این کار، به مقدار کافی شاد خواهی بود، آن هم دست کم برای چند سال. اگر تمام تمرکزت این باشد که شغل مربوطه، تو را به کدام مرحله خواهد برد، نگران خواهند شد که مبادا به مرور، کسل یا ناراضی شوی و در نتیجه زیاد دل به کار ندهی و زودتر از سایر کارجوها، شرکت را ترک کنی.

6. اگر واقعا به شغل علاقه مند نباشیم چه؟

گاهی پاسخ به سوال مصاحبه سخت است، چون واقعیت این است که اصلا به آن شغل علاقه نداری و صرفا به خاطر عایدی، دنبال کاری. با وجود این، اگر می خواهی شانس استخدام شدنت را بالا ببری، باید دست کم، خودت را علاقه مند نشان دهی. در غیر این صورت، احتمال آنکه تو را به یک کارجوی علاقه مند ترجیح دهند، کم است. به این فکر کن که آیا هیچ چیزی در آن شغل وجود دارد که برایت جالب باشد؟ چرا آن را به سایر شغل ها ترجیح می دهی؟ آیا امکانش هست که در این شغل، از مهارت هایی که برای یادگیری شان کلی زمان گذاشته ای، استفاده گردد؟

اگر وظایف مربوطه، تکراری و طوطی وار هستند، آیا می توانی با فکر کردن به هدف بزرگ تر سازمان، در خودت احساس رضایت ایجاد کنی؟ کسی که واقعا به آن شغل علاقه مند است را تصور کن و از او بپرس که به کدام جنبه های شغل علاقه دارد. سپس ببین آیا هیچ کدام از دلایلش، برای تو قابل درک است یا نه. اگر واقعا چیز مجذوب کنندهی در آن شغل پیدا نکردی، بهتر است اصلا درخواست ندهی. اما معمولا، اگر درباره اش فکر کنی، می توانی یک دلیل موثق و خالصانه پیدا کنی.

منبع: The Cut

منبع: فرارو

به "چطور به سوال چرا به این شغل علاقه مندید جواب دهیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چطور به سوال چرا به این شغل علاقه مندید جواب دهیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید